Çocukluğumuzun Ressamı Bob Ross Hakkında Duyunca Şaşıracağınız 15 Bilgi

sayılarla bob ross

Türk televizyonlarına Resim Sevinci programı ile gelen Bob Ross, doksanlarda yaşayan insanların “ressam amca” olarak bildiği ressamdır. Bu ressam huzurlu ve sakin ses tonu, el çabukluğuyla ünlenmiştir. Bob Ross hakkında duyunca şaşıracağınız bilgileri öğrenmek için bu yazıyı okumaya devam etmelisiniz.

 

Bob Ross’un Eğitim Hayatı Dokuzuncu Sınıfta Sona Ermişti

TRT 2’de yayınlanan programı ile Türkiye’de çocukların çok sevdiği bir ressam haline gelen Bob Ross 1942 yılında dünyaya gözlerini açmıştır. Amerika’nın Florida eyaletinde dünyaya gelen ve henüz resim yeteneğinden bihaber olan Ross, ilk gençlik yıllarında Orlando’da hayatını sürdürmüştür. Resmi eğitimden hiç keyif almadığı için dokuzuncu sınıfta okuldan ayrılmış ve babasının yanında çalışarak para kazanmaya başlamıştır.

 

Bob Ross Uzun Bir Dönem Boyunca ABD Hava Kuvvetlerine Hizmet Etmiştir

Ressam amca olarak tanınan Bob Ross’un resimle tanışması, kendini resim alanında geliştirmesi ve manzara resimleri konusunda el çabukluğu kazanmasına yardımcı olan şey yirmi yıl boyunca orduda yer almasıdır. On sekiz yaşında Alaska’da yer alan Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetlerine giriş yapmış ve başçavuş olarak orduda görev yapmıştır.

İlk resim eğitimlerini de orduda hizmet ederken alan Ross görevi süresince birçok manzarayı görmüş, el değmemiş ormanlara ve karla kaplı ağaçlara şahit olmuştur. İlerleyen yıllarda çizdiği manzara tablolarında orduda geçirdiği yirmi yılın ve gördüğü manzaraların etkisi olduğunu dile getirmiştir.

 

Bob Ross Hızlı Bir Şekilde Resim Yapmayı da Orduda Görev Yaparken Öğrenmiştir

Yumuşak başlı ve güler yüzlü olduğu için orduda yer alması görevinin ileri dönemlerinde ona zorluk çıkartmış olsa da Bob Ross askerde hizmet ettiği zamanlarda hızlı resim yapma tekniklerini öğrenmiştir. Her ne kadar insanlar nasıl bu kadar çabuk bir şekilde resim yaptığına akıl sır erdiremese ve hayretler içerisinde kalsa da onun bir gün içerisinde bir tablo yapıp o tabloyu aynı gün sattığı da olmuştur.

 

Bob Ross Askeriyeden Ayrıldıktan Sonra Resim Alanında İlerlemiştir

Askeri ortamda geçirdiği yirmi yılın ardından sivil hayatında bir süre boyunca sanat okullarında çalışarak resim öğretmenliği kariyeri sürdüren Bob Ross, kısa bir süre içerisinde öğrencileri tarafından çok sevilmiştir. Öyle ki Bob Ross’un gelecekteki bütün televizyon kariyerini öğrencilerinden biri şekillendirmiştir.

 

Bob Ross’un Televizyon Programı Bir Öğrencisi Sayesinde Başladı

İlk dönemlerinde Bob Ross’un öğrencilerinden olan ancak ileride onun şirket ortağı olarak çalışacak olan Annetta Kowalski, eşine Bob Ross’u çok fazla övmüştür. Eşinin sözüne güvenen kocası da karısıyla aynı fikirde olmuştur. Bu durum üzerinde Kowalski çifti Bob Ross’a televizyon reklamı ve ardından bir televizyon programı yapmayı teklif etmiştir. Bu aile Bob Ross’u öylesine sevmiş ki televizyon reklamı harcamalarını karşılayabilmek adına kendi oturdukları evi bile ipotek ettirmişlerdir.

 

Bob Ross’u Televizyon Programı İçin İkna Etmek Pek de Kolay Olmadı

Bob Ross ileride bu televizyon reklamı ve televizyon programı sayesinde çok ünlü olacak olsa da ilk başta pek de oralı olmamıştır. Daha sonrasında Kowalski çiftinin bu televizyon reklamı ve ileride yapılacak olan televizyon programı sayesinde birçok insanın resim yapmayı öğrenebileceği konusundaki söylemlerine dayanamamıştır. En sonunda televizyon reklamı fikrini kabul etmiş, reklamlar yayınlanınca da televizyon programcıları tarafından büyük ölçüde dikkat çekmiştir.

 

Bob Ross’un The Joy of Painting Programı 1983’te Yayımlanmaya Başladı

Televizyon reklamları sayesinde birçok teklif alan Bob Ross’un yayımlanmaya başlayan programının ismi “The Joy of Painting” olarak belirlenmişti. Oldukça dikkat çeken bu program daha sonra başka ülkeler tarafından da izlenmeye başladığından Bob Ross efsanesi doğdu. Bob Ross’un kendine has sevecen mizacı, insanları cesaretlendirmek için söylediği sözler sayesinde seksenler ve doksanların en popüler ve en çok sevilen televizyon kişilerinden biri olmuştur.

 

Bob Ross’un Programı On Yıl Sonra Türkiye’de Yayımlanmaya Başladı

Resim Sevinci olarak çevrilen Bob Ross’un resim programı 1993 yılında Türkiye’de yayımlanmaya başlamış, ilk gününden itibaren büyük bir popülerlik kazanmıştır. Toplamda on yıldan uzun süren bu programın seslendirmesini oyuncu Burçin Oraloğlu yapmıştır. Programa eklenen seslendirme de büyük bir beğeni toplamıştır.

 

Bob Ross’un Meşhur Bonus Saçlarının Hikayesi

Bob Ross’un öğretmeni olan Bill Alexander emeklilik için hazırlık yaptığından yaptığı işleri Bob Ross’a devretmeyi teklif etmiştir. Bob Ross ile Bill Alexander’ın geliştirdiği bir yöntem olan ıslak üzerine ıslak tekniğini karavanla ülke boyu gezerek insanlara göstermiştir. Ross yola çıkmadan hemen önce eşine bu işi bir yıl boyunca sürdüreceğini, eğer başarılı olamazsa Alaska’da yer alan askeriyeye geri döneceğini dile getirmiştir.

Karavanla seyahat ettiği ve insanlara ıslak üzerine ıslak tekniğini gösterdiği süre boyunca masrafları azaltmak amacıyla saçlarını kestirmeyi bırakmıştır. Televizyon programının hemen ardından ünlü olduğunda ise Bob Ross ve öğrencisi Annetta Kowalski, çıkarılan boyaların ve fırçaların üzerine Bob’un resminin basılmasına karar verdiler. Markayı daha dikkat çekici bir hale getirmek amacıyla bonus saçları da resme eklenmiş ve Bob her ne kadar saçlarından sıkılsa da saçlarını hiç kestirmemiştir.

 

Bob Ross The Joy of Painting Programından Hiç Para Kazanmadı

Bob Ross PBS kanalı ile yaptığı anlaşmada kanal ile hiçbir şekilde para almayacağı konusunda anlaşmıştır. PBS devlet ve bağışların yardımıyla varlığını sürdüren bir kanaldı, bu yüzden Bob Ross tablolarından elde ettiği gelirin yarısını bağışlıyordu. Yani programdan para kazanmak yerine kanala bizzat para bağışında bulunuyordu.

 

Bob Ross’un Şirketi Halen Gelir Sağlıyor

Bob Ross’un öğrencisi ile beraber kurduğu şirket Netflix’te yayınlanan bölümlerden ve Youtube’daki kanaldan para kazanmaya devam ediyor. Birçok mağazada satışta olan Bob Ross ürünlerinin geliri de Bob Ross’un şirketine gidiyor. Ayrıca Bob Ross’un orijinal tablolarının on bin ile on beş bin dolar arasında alıcı bulduğunu söylemekte fayda var.

 

Bob Ross 1995 Yılında Hayata Gözlerini Yumdu

Lenf bezi kanserine yakalanan Bob Ross elli iki yaşında hayatını kaybetmiştir, ölümünden sonra şirketinin mülkiyeti ise Kowalskis’e geçmiştir. Bob Ross üç evlilik yapmış ve iki erkek çocuğuna sahip olmuştur. Resimle ilgilenmeyen oğulları şirkette herhangi bir hak talebinde bulunmadı.

 

Bob Ross Gelirini Nereden Sağlıyordu?

Bob Ross PBS kanalından para alamadığından belirli yollardan para kazanmak zorundaydı, Bob Ross’un para kazandığı yollar ise şu şekildeydi:

  • Kurduğu Bob Ross şirketi ile boya yapmayı öğreten kasetler, boyalar, fırçalar ve resim araç gereçleri satıyordu.
  • Bob Ross’un kendi yazdığı, daha sonra başka dillere çevrilen kitapları da mevcuttu.
  • Karikatür çiziminde de oldukça başarılı olan Bob Ross, eserlerini ebay üzerinden 25 dolara satarak aylık 7500 dolar kazanıyordu.

Hayatının sonlarına doğru şirketi iyi paralar kazanmaya başlamış olsa da Bob Ross, şirketinin zenginleştiğini göremeden hayata gözlerini yummuştu. Bu yöntemler de Bob Ross’un hayatını sürdürme yöntemleri olarak tarihe geçti.

 

Bob Ross Hakkında Ekstra Bilgiler

Bob Ross mesleği gereği genellikle resimleriyle ön plana çıksa da Bob Ross’un hakkında bahsedilmeyen daha ilginç ve şaşırtıcı özellikleri de vardır.

Duyunca şaşıracağınız bilgiler şu şekildedir:

  • Bob Ross askeriyede çalışırken kendi kendine kimseye bağırmayacağına dair söz vermiştir, bu yüzden programdaki ses tonu huzurlu ve sakindir.
  • Programlarında her resmin üç versiyonunu çiziyordu.
  • Yaralı bulduğu hayvanları besleyip iyileştirdikten sonra doğaya bırakıyordu.
  • Bir sezon boyunca yayınlanacak televizyon programı için sadece iki gün çalışması yeterli oluyordu.

Bu özellikleriyle Bob Ross, diğer insanlardan farklı ve hassas bir kişiliğe sahip olduğunu insanlara kanıtlıyordu.

 

Sayılarla Bob Ross

Manzara resimleriyle ünlü olan Bob Ross, resimlerinin çoğunluğunda bazı varlıklar kullanmıştır.

Sayılarla boyama setlerimizde de sıkça gördüğümüz bu varlıklar yüzdeleriyle beraber şu şekildedir:

  • Tablolarının yüzde doksan birinde en az bir ağaç, yüzde seksen beşinde ise en az iki ağaç var.
  • Tablolarının yüzde kırk dördünde bulutlar bulunuyor
  • Resimlerinin yüzde otuz üçünde bir nehir ya da dere, yüzde yirmisinde ise şelale bulunur.
  • Tablolarının sadece yüzde birinde insanlara yer vermiştir.
  • Resimlerinin sadece yüzde üçü gece sahnesine sahiptir.

Genel istatistiklere bakıldığında Bob Ross’un insan eli değmemiş, gündüz gözüyle görülen manzaralara hayran olduğu ve bunları çizdiği aşikardır.

 

Bir önceki yazımıza https://www.wombhobby.com/blog/icerik/sanatina-sanat-katacak-hobi-setleri linki üzerinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: sayılarla boyama
Ekim 17, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR