Felsefi Resimler 10 Meşhur Tablo

ünlü eserler sayılarla boyama örnek

Sanatın hemen hemen her dalı ile iç içe olan felsefe hayatı sorgulamak, karşılıklı aktarımda bulunmak ve fikirlerinizi kalıba sokmanın ötesine geçmek için önemli araçlar arasında bulunur. Sanatın kolları arasında bulunan birçok unsurla iç içe olmasının nedeni fikirlerin ortaya çıkışından temelleri üzerinde durdurulmasına kadar her aşamada bir parça olarak yer kaplamasıdır. 

Resim sanatına bakıldığında bunun ne kadar haklı ve tarih boyunca genel geçerliliği olan bir durum olduğu net şekilde anlaşılır. Felsefi resimler yaparak fikirlerini ölümsüz, farklı bakış açılarına açık hale getiren önemli sanatçılar vardır. Yüzyıllar geçmiş olmasına karşılık hala sırrı çözülemeyen ve ana fikri üzerinde tartışmalar bulunan eserler ise felsefe ve sanat karmasının en paha biçilmezleri arasında bulunur.

 

Atina Okulu

İtalyan sanatı ve felsefesi denilince akla gelen eserlerden bir tanesi olan Atina Okulu Raphael tarafından hayata geçirilmiş bir eserdir. 1511 yılında resmettiği ve Vatikan Sarayı'nın fresklerinde kullanılan dekorasyon parçalarından birisidir. Ressamın en değerli eserleri arasında tepe listelerde kendine yer edinmiştir. 

Tam anlamıyla Rönesans dönemi çizgileriyle oluşturulmuş olması dönemin ruhunu yansıtır. Platon elinde Timaeus diyalogunu bulundurur. Bu eser evrenin var oluş amacı gibi önemli konuları ele almasından dolayı dikkat çeker. Platon yukarıyı işaret ederken, Aristoteles ise yeri gösterir. Elinde Etik eserini tutarken Platon'un kitabı daha arkada yer alır.

 

Çığlık

1893 yılını tarih alan eser Edvard Munch tarafından oluşturulmuştur. Resimde gökyüzü kızıl halde iken korku ve dehşet içinde çığlık atan bir adam görülür. Denizin mavisi huzur verirken görülen diğer insanların sıradan oluşu bir başka bakış açısı sağlar. Kan kızılı şeklinde görülen gökyüzü ve çığlık atan adam insanların kendi bakış açılarını yansıtır. Bazen insanlar sadece baktığı kadarını görmek ister.

 

Sokrates'in Ölümü

Ölümünü tüm insanlığa gösteren ve bir anlamda miras olarak bırakan Sokrates bu eserinde ölümsüz olmayı başarır. 1787 tarihinde Louis David tarafından yağlı boya tablosu şeklinde yapılır. Ressamdan 2000 yıl kadar önce yaşamış ve ölmüş olan birinin ölümünü tabloya aktarması ilham verici bulmasından kaynaklanır. Atina hükümetinden kaçmak yerine fikirleri nedeniyle idam edilmeye razı olmuş bir adam olan Sokrates resmedilmiştir.

 

Çocuklarını Yiyen Satürn

Kronos yani Satürn olarak da bilinen mitolojik bir öğenin resme alınmasıdır. Kara Resimler adlı bir serinin parçası olmakla birlikte Goya tarafından hayat verilmiştir. 1820 civarında tablonun oluşturulduğu bilinir. Yunan mitolojisinde ünlü bir Tanrı olan Kronos'un kendini devirmesinden korkan çocuklarını doğduğunda yiyerek tehlike olarak görmesini anlatır. Yunanlarda iktidar için ne kadar acımasız yolların seçildiğine işaret eder.

 

Marilynler

Ünlü sanatçı Marilyn'in pop art şeklinde tabloya aktarılmasını konu alan eserdir. Modern sanatın önemli örneklerinden bir tanesi olması nedeniyle önemli görülen eserler arasında bulunur. Bakıldığında şöhret, modernlik ve beraberinde gelenleri anlatırken renklerin değişmesi değişkenliğe işaret eder. Renkli hayatları gözler önüne sermek isteyen bir eserdir.

 

3 Mayıs 1808

Yine Goya'nın 1814 yılında yaptığı tablosudur. Fransızlar tarafından 1808 yılında Madrid kuşatma altına alınmıştır. Napolyon'la birlikte gelen askerlere karşı direnen İspanyolları anımsamak için yapılmış bir eserdir. İspanya'daki geçici hükümet tarafından Goya'dan istenen bir özel talep sonucunda oluşturulmuştur.

 

Guernica

Felsefe ve sanat denilince akla gelenlerden olan Picasso'nun 1937 yılında çizdiği resimdir. Naziler tarafından İspanya'nın iç savaş zamanında bombalama yapıldığı zamanları anlatır. Guernica şehrini bombalayan Naziler 1600 kişinin ölümüne neden olmuştur. İnsanların yaşamasına ve askeri sınıfın yaptıklarına bakış açısını göstermek isteyen sanatçının net şekilde düşüncelerini dile getirdiği bir eser olması açısından da önemli bulunur.

 

Amerikan Gotik

Eleştiri ve yorumları ile ünlü bir eser olan resmin imzası Grant Wood tarafından atılmıştır. Bir Amerikan ailesini anlatan resimde çiftçi ve henüz bekar olan kızı bulunur. Adam kızının önünde durur ve elinde tırmık vardır. Adam elindeki tırmık ile çiftçileri anlatırken kadın ve çiçekler ise ev işlerini anlatır. Felsefe açısından önemli görülmesinin nedeni ise Amerika tarafından hala gerçekleştirilmek istenen hayal olmasıdır. Kapitalist düzende sömürüyü de ele alan bir bakış açısı bulunur.

 

Mona Lisa

Mona Lisa olmadan felsefe ve sanat karışımından bahsetmek imkansızdır. Da Vinci'nin ölümsüz eseri olan bu tabloda sadece bir kadın bulunur. Dünya üzerinde en çok bilinen eser olmasına neden olan ise kadının duygularını ele vermeyen bir ifadesinin olmasıdır. Sanat açısından oldukça beğenilen bu eser her açıdan yorumlanmaya müsait olması nedeniyle de çok kişiye hitap eder. Sayılarla boyama seti içerisinde bulunan ürünümüze de göz atabilirsiniz.

 

Venüs'ün Doğuşu

Botticelli'nin 1482 civarında hayat verdiği eserlerden bir tanesi olduğu tahmin edilir. Tabloya bakıldığında Venüs'ün genç bir kadın olduğu ve deniz kabuğundan çıkarak dünyaya geldiği görülür. Mitolojik yönü de oldukça eleştiriye açıktır. Çünkü Kronus'un babası Uranüs'ün cinsel organını kesip denize atması ile denizden doğan Venüs olmuştur. Venüs'e ulaşan rüzgar, üzerini örtmeye çalışan Tanrıça da eserde vardır. Gerçek olamayacak kadar uzun ve farklı açılara sahip olan kadın farklı felsefe açılarının varlığı şeklinde yorumlanmıştır. Diğer eserlerle karşılaştırıldığında her birisinin farklı bakış açılarından ve ilham aldıkları noktalardan kaynaklı değişik felsefeler barındırdığı fark edilir. Bu nedenle sanat ve felsefe kesişimi konusunda önemli eserler olarak dünya çapında kabul görmüşlerdir.

 

Bir önceki yazımıza https://www.wombhobby.com/blog/icerik/soyut-tablolar-ve-anlamlari linki üzerinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: sayılarla boyama
Kasım 17, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR