Tarih Öncesi Dönemden 10 Mağara Sanatı

mağara sanatı

İnsanlık tarihi on binlerce yıl öncesine dayanıyor Wombhobby.com olarak buna merak duyuyoruz.. Tarih öncesinde yaşayan insan kalıntılarına son yüzyılda oldukça sık rastlanıyor. Bu kalıntılar tarih öncesi dönemlerde yaşayan insanların yaşam şartları, avlanma taktikleri ve nesli tükenen hayvanlar hakkında bilgi sahibi olmamıza büyük bir ışık kaynağı oluyor. 

O dönemlerde yaşayan insanlardan bir kısmı çizdikleri resim ve boyamalarla tarihe ışık tuttular. Günümüzde de bu eserleri inceleyerek yorumlayan ve araştıran birçok bilim dalı ve bilim insanı bulunuyor. Bu bilim insanları bu eserlerin kaç yıl öncesinde oluşturulduğunu dahi hesaplayabiliyor. 

Tarih öncesi dönemlerde yaşayan insanlar şimdiki gibi evlerde yaşamıyorlardı. O tarihlerde insanlar mağarada yaşamlarını sürdürüyor ve avlanma yaparak yiyecek ve giysi üretiyorlardı. Mağaralarda duvarlara da yaşamları hakkında bilgilendirici resimler çiziyorlardı. Dünya genelinde bu tarz mağaralar oldukça fazladır. Bunların içinden on binlerce yıllık on mağara sanatı şunlardır;

Magura mağarası

Eller mağarası

Bhimbekta mağarası

Serra da capivara mağarası

Las gaal mağarası

Acacus dağları

Chauvet mağarası

Kakadu kayaları

Altamira mağarası

Lascaux mağarası

Bu mağaralarda o dönemlerde yaşayan insanların bölge koşulları da bulunuyor. Farklı bölgelerde farklı eserlerin oluşturulmasının sebebi de bölgesel yaşamsal koşullardır.

 

Magura Mağarası

Magura mağarası Bulgaristan’da yer alıyor. Bu mağaranın iç hacmi oldukça geniştir. Yani tarih öncesi insanların yaşamlarını sürdürmek için güzel bir mağaradır. Mağaranın içinde bulunan çizimler 8 bin yıl öncesine aittir. 8 bin yıl önce insanlar bu mağaranın duvarlarına farklı çizimler yapmışlar. Dans eden insanlar, avlanan insanlar ve çeşitli hayvan figürleri bu çizimlerden bazılarıdır. Bu çizimler o dönemde yarasa dışkısı kullanılarak oluşturulmuştur.

 

Eller Mağarası

Eller mağarası Arjantin’in güneyinde bulunuyor. Eller mağarasının diğer adı Cueva de las manos’dur. Bölge halkı da bu isimle bilir. Bu mağarada insanlar duvara ellerini çizmişler. Duvarlarda binlerce el şablonu bulunuyor. Bu şablonlarda genellikle sol el kullanılmış. Bu da diğer elle boyama yapıldığını gösteriyor. Bu eserler günümüzden 13 bin yıl öncesine dayanıyor. Ellerini duvara yaslayarak püskürtme borusu ile yapıldığı tahmin ediliyor. Mağara ismini de el figürlerinden almıştır.

 

Bhimbekta Mağarası

Bhimbekta mağarası Hindistan’da bulunan ve ülkenin en büyük mağaralarından biridir. Bu mağarada yedi yüze yakın eser bulunuyor. Bu eserlerden en eski olanı ise 12 bin yıl öncesine dayanıyor. Bu eser sarı, yeşil, beyaz ve kırmızı renginde bir boğa resmi ve etrafında boğayı avlamaya çalışan insan figürleri yer alıyor. Mağarada o dönem insanlarının yaşadığı birçok sıkıntı da çizilmiş. Timsah, aslan ve kaplan figürleri bunlardan bazılarıdır.

 

Serra Da Capivara Mağarası

Serra da capivara mağarası Brezilya’da bulunuyor. Bu mağara ile birlikte çok sayıda mağara da bulunan ulusal bir parktır. Mağarada onlarca farklı resim ve çizim bulunuyor. Bu çizimlerin en eskisi ise 25 bin yıl öncesine aittir. Avlanan insan resimleri, ritüel sahne resimleri ve çeşitli hayvanlar duvarlara çizilmiş. 25 bin yıl önce Brezilya’da herhangi bir yaşam belirtisi olmadığı için bu mağara ve figürler ilk bulundukları yıllarda oldukça dikkat çekmiştir.

 

Las Gaal Mağarası

Las gaal mağarası Somali’de yer alıyor. Bu mağara devasa büyüklüğe sahiptir. Bölgedeki yaşamın ilk belirtileri olarak bu mağara gösteriliyor. Bu mağaradaki eserler özenle korunarak günümüze kadar ulaşmıştır. Mağarada insan figürleri, inek resimleri, köpek ve zürafa çizimlerine rastlanıyor. Günümüzden 5 bin yıl öncesine ait olan resimler oldukça net hatlara ve belirgin resimlere sahiptir.

 

Acacus Dağları

Acacus dağları sahra çölünde bulunuyor. Büyük bir kısmı kayalıklardan oluşan dağda birçok çizim bulunuyor. Günümüzden 14 bin yıl öncesine ait olan çizimlerde zürafa, deve ve aslan figürleri bulunuyor. Bunların yanı sıra avlanan insan, göl ve orman figürleri de bulunuyor. Bu kalıntılar o tarihlerde Afrika’nın daha yağışlı ve ormanlık bir yer olduğunu da gösteriyor.

 

Chauvet Mağarası

Chauvet mağarası Fransa’nın güneyinde yer alıyor. Bu mağara 1994 yılında Jean Merie Chauvet tarafından bulunmuştur. İsmi de mağarayı bulan kişiden geliyor. Mağara içinde bulunan figürler 32 bin yıl öncesine kadar dayanıyor. At, domuz, boğa gibi figürler bulunan mağara 2014 yılında UNESCO kültürel miras listesine dahil edilerek koruma altına alındı.

 

Kakadu Kayaları

Kakadu ulusal parkı içinde yer alan kayalarda 5 binin üzerinde çizim bulunuyor. Avustralya’da yer alan kakadu kayaları üzerindeki çizimler günümüzden 20 bin yıl öncesine aittir. Bu çizimlerde ağırlıklı olarak hayvan figürleri kullanılmıştır. Çizimlerden bir kısmı da hayvan iskeletlerine aittir. 20 bin yıl öncesine ait olmasına rağmen oldukça belirgin hatlarda çizimler yapılmıştır.

 

Altamira Mağarası

Günümüzden 14 bin yıl öncesine ait resimlerin bulunduğu Altamira mağarası İspanya’da yer alıyor. 14 bin yıl öncesine ait olan bu çizimler oldukça kaliteli çizim ve iyi bir boyama ile oluşturulmuş. Bu mağarada birçok resim bulunsa da İspanya’nın simgesi haline gelen boğa resimleri dikkat çekiyor. Resimlerde hiç bozulma olmadan günümüze kadar ulaşmıştır.

 

Lascaux Mağarası

Tarih öncesi en ünlü ve kaliteli sanatlar Lascaux mağarasında bulunuyor. Bu mağara Fransa’da yer alıyor ve içinde 17 bin yıllık resimler bulunuyor. Mağarada yüzlerce farklı figür bulunuyor. Bu figürlerden en önemlisi ise at, boğa ve geyiklerin olduğu çizimdir. Bu çizimde o döneme ait doğa resmedilmiş.

Dilerseniz sayılarla boyama seti ürünlerimizi de inceleyebilirsiniz.

Bir önceki yazımıza https://wombhobby.com/blog/icerik/fotograflardan-sayilarla-boyama-yapma linki üzerinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: sayılarla boyama
Eylül 21, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR