Boyama Yapmanın Çocuklara Faydaları Nelerdir?

boyama yapmanın çlocuklara faydası

Okul öncesinde boyama yapmak çocuklar için keyifli bir uğraş olmaktadır. El becerisinin gelişmesine yardımcı olan boyama setlerinin çocuklara sağladığı pek çok fayda bulunmaktadır. El becerisi henüz gelişmemiş olan 0-3 yaş arası dönemde özellikle bu aktivitelerin yapılması kavrama ve cisimleri tutma özelliği taşıyacağından önemlidir. Yine aynı şekilde 3 yaşından sonra çocuklarda nesneleri anlamlandırma serüveni başlayacaktır. Özellikle 3 yaşından sonra çocuklar bir şeyler çizmeye ve boyamaya başlayacaklardır. 0-3 yaş arasında bu aktiviteleri yapmak oldukça zor olsa da uzmanlar tarafından 3 yaşından sonra çocukların boyama setleri ile öğrenmesine öncelik tanınması gerektiğinden söz edilmektedir. Serbest çizim alanları ya da keyifli boyama setleri ile çocuklar hem vakit geçirirken hem de öğrenirler. 

Çocuklar için son derece faydalı bir aktivite olan boyamanın asla esirgenmemesi gerekiyor. Anneler tarafından ev kirlenecek, her yer boya olacak gibi düşüncelerle çocukların boya yapması engelleniyor. Sağlık bakanlığı onaylı ve sertifikalı olan boya çeşitleri çocuğunuzun sağlığını asla tehlikeye atmayacaktır. Çocukların boyama yapması için piyasada çok çeşitli boyalar bulunmaktadır. Mum boyalardan parmak boyalara, kuru boyadan sulu boyaya kadar pek çok boya çeşidi olmasına karşın çocukların yaş gruplarına en uygun malzemelerin tercih edilmesi gerekiyor. Sivri boya uçları kurularak çocukların gözüne kaçabilir. Ayrıca sağlık açısından uygun olmayan boyaların çocuklar ile temasında çeşitli alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. 

 

Boyama Setleri İle Çocukların Hayal Gücünü Özgür Bırakın

Çocuklar boyama yaparken serbest çizim yapabileceği ve boş bir kağıdı doldurabileceği gibi aynı zamanda el becerilerinin gelişmesi amacı ile çizilmiş olan nesneleri de boya malzemeleri yardımı ile boyayabilirler. Bu noktada çocuklara müdahale etmek doğru değildir. Nesneler, hayvan figürleri, bitkiler, çizgi film karakterleri vb. boyamaktan zevk alan çocuklar için boyama setleri tercih edilirken çocukların tamamen özgür bırakılması gerekiyor. Her çocuğun düşünce yapısı ve hayal gücü birbirinden farklıdır. Bu noktada ebeveynlerin sınırlayıcı olmaması ve boyama yapacağı renkler ile nesneler konusunda direktifler vermemek gerekiyor. Çocukların bu konuda hayal güçleri serbest bırakılmalıdır. 

Boyama alışkanlığı çocuklar için tercih edilebilecek basit ama yararlı bir aktivitedir. Çocukların zihinsel ve bilişsel gelişimlerine katkıda bulunacak olan bu aktivite aynı zamanda çok da faydalıdır. Çocuklar bu gün çeşitli tehlikeler sebebi ile sokaklarda oynayamıyor, parklara aile gözetiminde çıkarılıyor. Dışarıda çocuklarınızı bekleyen tehlikeler çok fazla olmakla birlikte aynı tehlikeler artık evimizde de bulunuyor. Tablet, televizyon, cep telefonu gibi teknolojik aletlerin kullanımı yaygınlaştıkça çocuklar ellerine kalem almak yerine evin en sessiz köşesine çekilerek tabletle oynuyor. Çocuklar üzerinde çok fazla olumsuz etkisi bulunan bu teknolojik aletlerin yanı sıra çeşitli boya setleri ile çocuklarınızın gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Çocuk bu sayede çevresindeki dünya ile adeta olumlu bir etkileşime geçmiş olacaktır. 

 

Çocuklar İçin Boya Setlerinin Sağladığı Faydalar

Çocuklar için sayılarla boyama her zaman yararlı aktivitelerden bir tanesi olmuştur. Boyama basit şekilde aileler tarafından zaman geçirme olarak düşünülür fakat bu aktivite aslında daha fazlasıdır. Teknoloji çağında olduğumuz şu zamanda boyamanın yerini tabletler vb. alıyor olsa da hem zihinsel hem de psikolojik gelişimin tamamlanması için boyama faydalı bir aktivite olarak karşımıza çıkacaktır. Çocuklar için zenginleştirici bir aktivite olan boyama faaliyetleri çocukların çevrelerinde olup bitenlerinin anlaşılmasına ve çevresi ile özgür bir şekilde iletişim kurmasına yardımcı olur. Çocukların gelişimine katkı sağlayan bu eğlenceli aktivite tüm aile bireylerini bir arada tutacak ve keyifli zaman geçirilmesini sağlayacaktır. 

Boyama yapmanın çocuklara sağladığı en büyük faydalardan bir tanesi de motor becerilerinin gelişmesidir. Bunun için mükemmel bir egzersiz olan boyamama beyin sirkülerini güçlendirmesi mümkündür. Çocukların el ve göz koordinasyonunun gelişmesine katkıda bulunan bu aktivite aynı anda hem takip hem de boyama yapıldığı için koordine olarak çalışılması gereken bir iştir. Ayrıca rekabetçi olmayan bir konseptte yapılan faaliyetlerin çocuklara mutluluk verdiği de bir gerçektir. Tatmin kaynağı olan boyama faaliyetleri çocukların öz saygılarının gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Sanat her birey için iyileştiricidir. Çocuklar da yapmış oldukları resimlerin beğenilmesi sonucunda bunu bir başarı yöntemi olarak görecek ve hep daha iyiye yönelecektir. Kendilerini becerikli hisseden çocuklar aile bireylerinden aldıkları olumlu tepkiler ile birlikte güçlenecektir. 

Boyama sadece birey olarak değil aynı zamanda çocuğun çevre ile olan ilişkilerinin de gelişmesine yardımcı olmaktadır. Boyama faaliyetleri çocukların yaratıcılığının gelişmesini sağlar. Onları etkileyen herhangi bir koşul olmadan özgürce davranan çocukların çizecekleri resimler sadece hayal güçleri ile sınırlıdır. Çocukların kendilerini ifade etmelerine katkıda bulunan bu faaliyet iletişim kurmayı öğrendikleri bir araçtır. Yetişkinler bu faaliyetler ile birlikte çocukların düşünceleri hakkında da bilgi sahibi olmuş olacaktır. Öğrenme gelişiminin artmasına yardımcı olacak olan faaliyetler çok daha etkili bir öğrenme biçimi olarak karşımıza çıkıyor. Çocukların dünyayı anlamalarına yardımcı olacak olan aktiviteler aynı zamanda motive edicidir. 

Resim çizmek ya da boyama yapmak çocukluk döneminde önem arz ediyor. Çocukların henüz okula başlamadan bu tarz aktiviteler yapması el becerisi kazanmasına yardımcı oluyor. Eğitim anlamında gerçekliği yansıtan bu aktivite ince motor becerilerinin gelişimine katkıda bulunuyor. El ve göz koordinasyonu sağlamakla birlikte konsantrasyonun da gelişimine katkıda bulunuyor. Çocuklar seçici dikkat noktasında bu dönemlerinde harika bir uyaran olan resim ve boyama ile tanıştırılırsa duygularını yönlendirme becerisi kazanmış olurlar. Bu sayede erdemli bireyler olarak kendilerini geliştirirler. Çocukların okul döneminde de resim çizmeye devam etmesi hem derslerin stresinden kurtulmak, hem sosyalleşmek hem de hayal dünyasının gelişmesi açısından önem taşımaktadır. 

 

Aileler Çocuklarını Boyama Yapmaya Teşvik Etmeli

Teknolojik gelişmelerin elbette ki faydaları saymakla bitmiyor. Ancak her zaman da bu gelişimlerin olumlu etkilerinin olduğunu söylemek mümkün değil. Gelişim çağında olan çocukların bu aletler ile oynaması ileride çeşitli sorunlara yol açacağından dolayı boyama ve resim yapma gibi alternatiflere yönlendirilmesi gerekiyor. Aslında bu noktada çocuklara pek çok görev düşüyor. Çocukları bu tarz aktivitelere teşvik etmek onları motive etmenin en büyük yollarından bir tanesi olacaktır. Anne ve babaların bu sayede çocukları ile vakit geçirmesi mümkün olurken aynı zamanda boyama yapmak aile ile birlikte daha da çekici hale gelecektir. Çocuklarınızın resimlerini ve boyamalarını evde bir sanat köşesi haline getirerek onları teşvik edebilirsiniz. 

Özgüven geliştirici etkisi olan boyama çocukların ileriki yaşlarda güçlü bir karaktere sahip olmasına yardımcı olacaktır. El ve parmak kaslarının gelişmesine yardımcı olacak olan boyama aynı zamanda çocukların güç ve kontrol becerilerini geliştirecektir. Bir iş üzerinde uzun süre durmak odaklanma sorunlarına yol açarken boyama taşırmayı engelleme ve bir noktaya odaklanma noktasında çocuklar için iyi bir antrenman olacaktır. Hayal gücünü geliştiren resim yapma ve boyama becerisi aynı zamanda çok küçük yaşlardaki çocuklar için nesnelerin ve renklerin tanınmasını sağlayacak güçlü aktivitelerden bir tanesidir. Renklerin ayırt edilmesine yardımcı olacak olan boyama çalışmaları çocukların ifade yeteneklerini de doğrudan etkileyecek ve ileride iyi iletişim kuran bireyler olmalarına katkıda bulunacaktır.

 

Bir önceki yazımıza https://www.wombhobby.com/blog/icerik/resme-baslayacaklara-tavsiyeler linki üzerinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: sayılarla boyama
Mart 05, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR